یکی از مهم ترین تجهیزاتی که در کارخانه ها ، صنایع و ساختمان های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد سیمها و کابل ها می باشند. این لوازم به دلیل اینکه انتقال دهنده انرژی الکتریکی می باشند نقش هادی را ایفا می کنند و مهم به شمار می روند. با این اوصاف سر و سامان دادن و حفاظت کردن از این سیمها و کابلها لازم و ضروری است . به این منظور از تجهیزاتی به نام سینی کابل استفاده می شود.
سینی کابل (Cable Tray) چیست؟
به طور بسیار مختصر و مفید سینی کابل وسیله ای است برای نظم بخشیدن و حفاظت کردن از کابلها و سیمهای برق. با استفاده از این وسیله است که امنیت سیستم انتقال برق تأمین و از بروز آتش سوزی جلوگیری می شود.
این امر در مراکز تولیدی و کارخانه ها که دارای وسائل برقی و دستگاههای گران قیمتی هستند از اهمیت بیشتری برخوردار است. چراکه اتصالی کردن یا نقص در کابلها هر لحظه می تواند به بروز یک حادثه بزرگ و خسارتهای جبران ناپذیر منجر شود.
موارد استفاده و کاربردهای سینی کابل
این نگهدارنده ها برای محافظت سیم از تماس با مواد اسیدی یا شیمیایی،مرتب کردن، زیباتر کردن ظاهر کار، محافظت از ضربه و رطوبت کاربرد دارند. یکی دیگر از کاربردهای سینی کابل که در سالهای اخیر خیلی مورد توجه قرار گرفته است استفاده از آن برای هدایت کابلهای فیبر نوری می باشد. همچنین اگر در جایی نیاز به استفاده از کابل خطوط برق با ولتاژ بالا باشد سینی کابل گزینه ی مناسبی است. علت اولویت داشتن استفاده از این محصول نیز این است که می تواند خطرات احتمالی را به حداقل برساند.
لازم به ذکر است که از این سینی ها در خطوط ارتباطی، مخابراتی و خطوط شبکه وبخش های حساس صنعت که نیازمند رویکرد اجرایی خاصی می باشد بهره می برند.
ابعاد Cable Tray
سینی کابل ها در سایزهای استاندارد تولید و عرضه می گردند. به طورکلی در اندازه های 100، 150، 250، 300، و 400 تا 800 اجرا گردیده و ضخامت آن نیز بین 150 تا 450 میلی متر می باشد. عرض سینی ها نیز 500 تا 600 میلی متر بوده و با ورق های 1.5 تا 2 میلی متری عرضه می شود.
انواع سینی کابل
با توجه به اینکه سینی کابلها باید متناسب با پروژه و نوع کابلهای به کاررفته در آن انتخاب و استفاده گردند انواع و دسته بندی های مختلفی دارند. دسته بندی اصلی سینی کابلها بر اساس جنس و اندازه است که به بررسی این دسته بندی ها می پردازیم.
دسته بندی سینی کابل بر اساس جنس
به طور کلی سینی کابل ها از نظر جنس دو دسته فلزی وغیرفلزی دارند که نوع فلزی آن یا از جنس آلومینیوم است یا از جنس فولاد. نوع غیر فلزی این محصول از جنس موادی موانند نوع خاصی از پی وی سی یا فایبرگلاس است.
نوع فولادی سینی کابل
مقاومت و کیفیت بالای نوع فولادی از مشخصه های بارز آن به شمار می رود که برای انبساط های حرارتی پایین و محافظت الکتریکی به کار می رود. اما به دلیل اینکه در مقابل خوردگی مقاومت کمی دارد باید از پوشش ضد زنگ برخوردار باشد. معایب این نوع از سینی کابلها وزن زیاد و حجیم بودن آن هاست.
نوع آلومینیومی سینی کابل
این نوع از سینی کابل به دلیل استفاده از آلومینیوم وزن کمی دارد و در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاومت بسیار بالایی نشان می دهند. سینی های آلومینیومی تقریبآ در هر محیطی قابل نصب می باشد.
سینی کابل فایبر گلاس
از مزایای سینی کابلهای از جنس فایبر گلاس وزن بسیارکم، مقاومت زیاد در برابر خوردگی و نارسانایی می باشد که کار با آن را بسیار راحت می کند. استحکام کلی برخی تجهیزاتی که در تأسیسات صنعت برق استفاده میشوند بسیار مهم است از همین رو این نوع از سینی کابلها از فولاد ساخته می شود. این امر باعث می شود که مقاومتشان در برابر فشار و بارهای خارجی و حتی در مقابل سیم های با سطح مقطع زیاد بالا باشد.
انواع سینی کابل از نظر اندازه
اندازه ی عرض سینی کابلها یکی دیگر از معیارهایی است که بر اساس آن دسته بندی دیگری شکل گرفته است. طبق این دسته بندی سینی کابلها به انواعی که عرض آنها 500 تا 600 میلی متر باشد تقسیم می شوند. نوع کاربرد و پروژه ای که این محصول در آن استفاده میشود تعیین میکند که کدام یک از این نوع را به کارببریم. اما تجربه نشان داده است که سینی های با لبه 50 میلی متری بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
لوازم جانبی لازم در نصب سینی کابل
همانطور که قبلاً اشاره کردیم از سینی کابل جهت محافظت و نظم دهی به کابل ها و سیم های برق در مراکز صنعتی و تجاری استفاده می گردد. در گذشته از لوله هایی از جنس کاندونیت استفاده می گردید که به دلیل مزایای فراوان سین کابلها جایگزین آن شده است.
برای بهره مندی از سینی کابل به المان ها و تجهیزات جانبی نظیر ساپورت مخصوص، نردبان و جداکننده و … نیازمندیم که به کاربرد چند مورد از آن اشاره می کنیم.
درب سین کابل: در طراحی سینی کابل (Cable Tray) از درب استفاده گردیده است تا از نفوذ گرد و غبار یا ریزش آب و همچنین ورود جانوران و سایر اتفاقات محتمل جلوگیری گردد. درب ها متناسب با عرض سینی انتخاب می گردد و به همین دلیل ضخامت کمتری را نسبت به خود سینی داراست.
زانو سینی کابل: زانویی برای قسمت هایی از ساختمان که خمیده و به قول معروف ال شکل می باشد کاربرددارد. درحقیقت رابط سینی در گوشه های کار می باشد. زانویی ها در سبک های 90 درجه عمودی و افقی و 45 درجه افقی و عمودی قرار می گیرند.
رابط سینی کابل: سینی کابل ها جهت اتصال به همدیگر نیازمند رابطهایی مخصوص می باشند که درز بین دو سینی را پرکند. باید رابطها در یک مسیر مشخص هدایت شوند و باعث یکپارچگی و نظم سینی ها در یک موقعیت خاص گردند. رابط ها در سیم کشی های طولانی بسیار پرکاربرد و مفید می باشند.
سه راهی و چهارراهی: ممکن است در زمان نصب سینی کابل به مسیرهایی برخورد کنیم که سه شاخه یا چهارشاخه شوند. این حالت از سه راهی و چهارراهی برای ارتباط سینی کابل ها درسه یا چهار مسیر بهره می بریم.
مزایا و معایب سینی کابل
ابتدا به مزیتها می پردازیم:
مهم ترین مزیت استفاده از سینی کابل ها اتصال راحت و آسان آنها می باشد که نسبت به روش های قدیمی هم شرایط بهتری دارد و هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
محافظت کرن به روش cable tray بسیار کم هزینه تر و راحت از روش های قدیمی مانند عایق سیم و کابل نسوز است.
طول عمر بالای این محصول یکی دیگر از ویژگیهای آن به شمار می رود.
صفحات سینی ها، صفحاتی شعاعی با سایزهای مختلف و قلاب های TX است که موجب نظم بخشیدن و محافظت از سیم ها می گردند.
استفاده از Cable Tray موجب انتقال صحیح کابل های الکتریکی می باشد و انتقال سیم ها را از مسیرهای گوناگونی ممکن می نماید.
معایب :
برای نصب به فضای نسبتا زیادی احتیاج دارند و از نظر اقتصادی نیز برخی از عرضها و ضخامتهای آن قیمت نسبتا بالایی دارند.
وزن بالای برخی از آنها نیز موجب میگردد که به پشتیبانی بیشتر نیاز داشته باشند.